Specialiştii noştri vă stau la dispoziţie pentru consiliere utilizând programul Skype, în funcţie de programul prezentat de fiecare şi de specialitatea fiecăruia.

Ce inseamna psihoterapie online

Psihoterapia online, cunoscuta si sub denumirea de e-terapie, e-consiliere, tele-terapie sau cyber-counseling, reprezinta o ramura noua de dezoltare in domeniul sanatatii mentale, prin care un terapeut sau un consilier ofera suport psihologic prin intermediul internetului. Aceasta se poate realiza prin intermediul e-mailului, conferintei video si conversatie online (in scris sau telefonica). Acest gen de terapie online poate avea loc in timp real (conversatia online, conferinta video) sau intr-un format de timp intarziat (prin e-mail).

Este foarte important sa subliniem faptul ca terapia online nu poate fi considerata un proces autentic de psihoterapie si nici nu va inlocui vreodata psihoterapia traditionala. Din anumite puncte de vedere, e-terapia are ceva similaritati cu choachingul. Desi prin terapia online nu se pot diagnostica si nici trata bolile mintale, totusi aceasta poate oferi indrumari si sfaturi in probleme existentiale, relationale si profesionale. Terapia online are limitele sale, dar devine o importanta resursa pentru un numar de clienti in crestere. In ciuda absentei unei cercetari privind eficienta serviciilor online, e-terapia ofera specialistilor o noua cale de a oferi servicii clientilor.

Printre avantajele psihoterapiei online se numara si faptul ca este accesibila persoanelor care nu se simt confortabil cu contactul fata-in-fata, specific psihoterapiei traditionale.

Precautii

Una dintre ingrijorarile cele mai presante este aceea a protectiei informatiilor clientului, deoarece mijloacele informatice permit inregistrarea conferintelor si conversatiilor.

Asadar, inainte de a incerca terapia online, trebuie sa luati in considerare confidentialitatea datelor dvs personale; discutati cu orice terapeut aceasta problema.

Pasi de urmat pentru a va proteja

–        nu accesati e-mailuri sau conversatii terapeutice la serviciu. Este de preferat ca terapia online sa se faca utilizand un computer personal sau unul la care alte persoane nu au acces.

–        daca sunteti nevoit sa folositi un computer la care mai au acces si alte persoane, intotdeauna inchideti browserul atunci cand ati terminat sesiunea online.

–        nu impartasiti parolele dvs altor persoane.

–        verificati de doua ori comunicare adintre dvs si terapeut pentru a va asigura ca sunt adresate acestuia si nu altei persoane online.

Ce ar trebui sa stiti inainte de a incepe terapia online:

  • Ce fel de licenta/formare are terapeutul (psiholog, psihoterapeut, asistent social etc)
  • Ce alte specializari mai are terapeutul (hipnoza, art-terapie etc)
  • De cat timp face terapie online
  • Garanteaza succesul (daca raspunde “da”, cautati alt terapeut…)
  • Cum va este asigurata confidentialitatea
  • Cum veti comunica (e-mail, chat etc), cat de des, pana cand, cat costa
  • Orice alta intrebare/ingrijorare aveti.